Terug naar overzicht

Orgelgala: Cathedral Christmas Concert

Martinikerk Groningen

10 december 2019
20.15 uur

Samen met Choral Voices uit Groningen zingt Magnificat het Cathedral Christmas Concert in de Martinikerk van Groningen, op dinsdag 10 december.

Uitgevoerd wordt o.a. het “Magnificat” van John Rutter. Het Magnificat dankt zijn populariteit aan de toegankelijke melodieën en structuren met Spaanse en zuid Amerikaanse invloed.  John Rutter liet zich in 1990 inspireren door de mediterrane Maria-processies zoals die nog gevonden worden in Spanje, Mexico en Puorto Rico. Het werk voor koor, orkest en solist ademt een zonnige, feestelijke sfeer en bij de eerste openingsmaten maakt de componist al duidelijk dat het een vreugdevol werk is. Sopraan Martine Salomons neemt in het Magnificat de solo-partij voor haar rekening en soleert daarnaast in een tweetal (eveneens Spaans getinte) Carols die naadloos aansluiten bij de sfeer van het Magnificat.

Het kerstverhaal “Broeder Heinrich’s Kerstfeest” is een ontroerend verhaal voor jong en oud. Het is op muziek gezet door John Rutter en vertaald door dirigent Daniel Rouwkema.

Na het kerstverhaal klinken een aantal koorwerken die rondom kerst niet mogen ontbreken. Het altijd zo geliefde ‘Cantique de Noel’ en het epische ‘Lux aurumque’ van de in 1970 geboren Eric Whitacre maken het tot een avond die niet snel vergeten zal worden.

Het majestueuze Arp Schnitger orgel zal in zijn volle glorie ‘zingen’ met werk van Johann Sebastian Bach waaronder de Fuga supér Meine Seele erhebet den Herrn  (BWV 733).

Uiteraard klinken ook Christmas Carols en samenzang.

Uitvoerenden:
Martine Salomons, sopraan
Jan Hage, organist van de Domkerk in Utrecht
Het Prins Claus Christmas Ensemble, orkest met conservatoriumstudenten
Vocaal Ensemble Magnificat uit Emmen
Choral Voices uit Groningen
Harm Dijkstra, presentator bij RTV Drenthe

De algehele muzikale leiding is in handen van Daniel Rouwkema.

Kaarten
De toegangsprijs is €20,– p.p. Jongeren onder de 16 jaar betalen slechts €15,– voor een kaartje.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de leden van Magnificat, via kaartverkoop@magnificat-emmen.nl