Over ons

Vocaal Ensemble Magnificat is een ambitieus kamerkoor in Emmen, dat bestaat uit gevorderde amateurzangers, onder de bevlogen leiding van dirigent Daniel Rouwkema. We willen koormuziek van hoog niveau brengen met een transparante en lichtvoetige koorklank. Daarom investeren we in de kwaliteit van onze zang, koorklank en uitvoering. Zo delen we onze passie voor koormuziek.

In 1992 is het koor opgericht door een aantal enthousiaste muziekliefhebbers. In 2010 is de naam van het koor gewijzigd in Vocaal Ensemble ‘Magnificat’. De naamsverandering staat symbool voor de voorliefde voor Engelse koormuziek uit de Anglicaanse traditie. Het ‘Magnificat’ (de Lofzang van Maria) is één van de vaste gezangen in een Choral Evensong.

De Grote of Pancratiuskerk in Emmen beschouwen we als onze thuisbasis. Hier zingen we met regelmaat een Choral Evensong. Voor deze gezongen vespers hebben we een gevarieerd repertoire opgebouwd, met muziek uit de 15e tot en met de 21e eeuw. Het zingen van de psalmen op chant, zoals in de Evensong gebeurt, kan als één van onze specialiteiten worden genoemd. We verzorgden ook de première van de Preces & Responses (vaste gezongen gebeden in een Evensong) die dirigent Daniel Rouwkema schreef voor het Liedboek (2013, nr. 191).

Hiernaast willen we een hoogwaardig aanbod van klassieke koormuziek in de regio Zuidoost-Drenthe bieden, en voeren we projecten uit die leiden tot bijzondere concerten. Zo zongen we werken van de beroemde Engelse componist John Rutter: Magnificat (2012), Requiem (2016), Te Deum & Gloria (2017). Ook de St. Mark’s Passion van Wood (2012 & 2014), de Coronation Anthems van Händel (2013), het Requiem van Duruflé (2014) en Ein Deutsches Requiem van Brahms (2019) stonden op het programma.

Onze kwaliteiten en ambities worden door anderen gezien. Zo worden we regelmatig gevraagd voor het zingen van een Evensong. Bijvoorbeeld in de Hervormde Kerk in Zuidwolde, de Adventskerk in Assen, de Nieuwe Kerk in Groningen, de abdij Nieuw Sion in Diepenveen, de Koepelkerk in Bussum en de Gertrudiskathedraal in Utrecht. Ook bij Nederland Zingt zijn wij regelmatig te zien. Wij werkten mee aan opnames van het EO-programma in de Grote Kerk in Apeldoorn (2015), de Goede Herderkerk in Emmen (2016) en de Grote Kerk in Breda (2018).

Meer informatie: